Geen afvalkostenverhoging voor de inwoners voor 2014

Bewoners hebben de afgelopen jaren zeer goed bijgedragen aan afvalscheiding: Bloemendaal staat nu in de kopgroep van Nederland en daar zijn we trots op. Nu de volgende stap, daadwerkelijke kostenverlaging voor de burgers zonder vermindering van het serviceniveau. De VVD heeft de geplande verhoging van de reinigingsheffing (waarin hoofdzakelijk afvalinzamelen en -verwerken is opgenomen) een halt toegeroepen en het college heeft toegezegd een zakelijke houding te kiezen in haar relatie met leverancier Meerlanden, de semi-overheidsinstelling die de afvalinzameling en -verwerking voor Bloemendaal uitvoert.

Voor de zomer heeft de VVD geprotesteerd tegen de verlaging van de dienstverlening op afvalinzameling van de gemeente. Het verplicht zeulen met afvalcontainers over de weg naar de juiste plek soms tientallen meters verderop, is daardoor weer teruggedraaid. Ook het ophalen van plastic op zaterdag is weer gewoon gepland voor door de week. De vervuiling met plastic rommel is daardoor zienderogen afgenomen. De firma Meerlanden had dit zomaar ingevoerd zonder dat dit contractueel was beoordeeld en de raad was geïnformeerd. In de discussie met de andere politieke partijen werd toen aan ons gevraagd of wij bereid zouden zijn de lage dienstverlening op de koop toe te nemen als het daarmee goedkoper zou worden. Goedkoper betekent dat de bewoners minder hoeven te betalen voor hun afvalcontainer.

Dat gaf te denken. Afgelopen maand heeft de VVD uitgebreid onderzocht hoe het eigenlijk zit met de kostenkant van het afval inzamelen en verwerken. Conclusie is dat sinds 2012 de kosten zijn gestegen met minstens 15%. De firma Meerlanden rekent dit af met de gemeente. Dat bevreemdt als tegelijkertijd de bewoners zeer goed hun best doen om beter afval te scheiden, wat een verlaging van de vuilverbrandingskosten oplevert. Zeker nu Bloemendaal inmiddels ruim aan de rijksnorm hiervoor voldoet. We hebben in Bloemendaal met zijn allen een uitzonderlijk resultaat bereikt en zijn opgeschoven van 55% naar 62% afvalscheiding binnen een periode van 3 jaar.

Dus met alle moeite van de bewoners om de kosten te verlagen, nemen de kosten bij de gemeente toe en wordt het tarief per bewoner daardoor hoger als we dit zouden doorberekenen! In de kern komt dit doordat de dienstverlening aan de semi-overheidsinstelling Meerlanden is opgedragen en er geen zakelijke verhouding met Meerlanden is gehanteerd. Dit culmineerde donderdagavond in een inhoudelijk betoog van de VVD in de behandeling van dit dossier in de commissie. De VVD heeft hierin krachtig afstand genomen van het plan om de kosten te laten te stijgen in 2014 en heeft het college dringend verzocht het tarief niet te verhogen voor 2014. Tevens is verzocht een vergaande aanpak voor te stellen naar de efficiëntie en marktconformiteit van de firma Meerlanden in het komende kwartaal. De wethouder heeft dit, mede gezien de ter plekke gegeven steun van de andere partijen, aan de VVD toegezegd. 

De VVD zal het dossier Afvalinzameling zeer actief blijven volgen en ook zaken als de absurde offertebedragen voor grofvuil ophalen en niet op tijd legen van brengparkjes, onderdeel maken van nieuwe zakelijke overeenkomsten met de toekomstige leverancier.

Peter Boeijink
fractievoorzitter