Financiele overschotten moeten worden gebruikt om schulden af te lossen.

VVD Bloemendaal vindt dat als de gemeente een jaar afsluit met een positief financieel resultaat, zij dit moet gebruiken om haar schulden af te lossen. Onze gemeente heeft immers tegenover haar bezittingen een schuld bij de bank van 30 miljoen euro, waarover zij rente betaalt.

In de afgelopen raadsvergadering stelde een krappe minderheid echter voor uit het positieve resultaat van 2013 een reserve te vormen om dit geld in de toekomst extra uit te geven aan zorg. Wij vinden het vormen van dergelijke reserves een slechte zaak. Uitgangspunt voor de gemeente moet zijn dat zij op alle terreinen binnen de gestelde budgetten blijft. Het creëren van een bestemmingsreserve suggereert dat er bovenop het gebudgetteerde bedrag nog een pot geld klaarstaat. Geld dat de gemeente echter niet heeft.

Terwijl de afgelopen gemeenteraadsvergadering dus een amendement afwees om een dergelijke ‘egalisatiereserve sociaal domein’ te vormen uit het overschot van 2013 stelt de wethouder nu voor om dat voor 2014 wel te doen. Wij zullen hem in de aanstaande raadsvergadering verzoeken hiervan af te zien.

Voor de jaren 2015, 2016 en 2017 geldt wat ons betreft een uitzonderingssituatie. Het geld dat de gemeente in deze jaren van het rijk krijgt om uit te geven aan jeugdzorg, aan maatschappelijke ondersteuning en aan aangepast werk (tezamen genoemd 'het sociaal domein'), mag zij in deze jaren niet aan andere dingen uitgeven, maar wel via een egalisatiereserve binnen het sociaal domein uitgeven in een ander jaar. Voor de komende drie jaar zijn wij daarom voor het vormen van een dergelijke reserve, mits het duidelijk is dat deze tijdelijk is en met ingang van 2018 weer wordt opgeheven.

Martijn Bolkestein
Gemeenteraadslid VVD Bloemendaal