Raadsvergadering september 2014

Raadsvergadering 25 september 2014

Als u de raadsagenda van vanavond bekijkt (deze is overigens altijd op de website van de gemeente Heemstede te vinden, zoek onder ‘vergaderstukken’ en vervolgens onder ‘kalender’) dan vraagt u zich misschien af of er eigenlijk wel iets van belang gebeurt: twee agendapunten (benoeming lid Rekenkamercommissie en een ontwerp-omgevingsvergunning voor het Wilhelminaplein voor welgeteld twee huizen. Tot slot dan nog een interne zaak: een wissel van raadsleden, in dit geval “binnenshuis”, ons raadslid Erik Albers verlaat wegens persoonlijke omstandigheden de raad en zijn plek wordt ingenomen door de eerstvolgende op de lijst (tevens reeds ervaren raadslid) Michel Radix.

Om met dit laatste te beginnen: een wisseling van raadsleden betekent dat een nieuw raadslid wordt geïnstalleerd en dat hij of zij daar ook een belofte voor aflegt. Ieder die dat wil is welkom om hierbij te zijn het is mooi om te zien hoe in het openbaar kenbaar wordt gemaakt dat er geen sprake is het aannemen van geld, tegenstrijdige belangen of andere zaken die niet stroken met de democratie. In ons Heemstede mooie en terecht lovende woorden voor Erik Albers, die als liberaal in hart en nieren onze partij zal blijven versterken, en een hartelijk welkom voor Michel Radix. 

Benoemingen van leden van commissies, in dit geval de Rekenkamercommissie, moeten altijd openbaar worden besproken in de raad, dat geeft ook later altijd duidelijkheid hoe groot het draagvlak in de raad was voor een benoeming.

Het enig nog overgebleven punt, het kunnen gaan bouwen van twee woonhuizen waarvoor allereerst een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning moet worden afgegeven, is zelfs een hamerpunt. Heerlijk gemakkelijk toch?

Maar: dat is niet het hele verhaal, want bouwen binnen de gemeentegrenzen is altijd een lastige zaak. Om tot de ontwerpverklaring te komen is er achter de schermen heel veel werk verzet, door de beoogde bouwer Stadsherstel Amsterdam NV (ja, dezelfde bouwer die ook de voormalige Pandahof volledig restaureert), ambtenaren en raadsleden waarbij natuurlijk heel goed naar omwonenden geluisterd wordt. Wat gebeurt er met het uitzicht, eventuele inkijk, bomen, parkeerplaatsen enz. Allerlei belangen moeten nauwkeurig meegewogen worden. Het hamerstuk in de Raad is een tijdelijk sluitstuk, wat dan wordt vervolgd door een inspraakronde voor burgers voor weer de volgende stap aan bod komt.

Zorgvuldige besluitvorming vraagt inzet, energie en tijd, veel achter de schermen en soms duidelijk op de voorgrond tijdens de raadsvergadering, u bent altijd welkom!

 

Joke Brouwers