Eindelijk duidelijkheid over Elswoutshoek.

Afgelopen vrijdag schiep onze gemeenteraad duidelijkheid over bebouwing op Elswoutshoek, door een betwiste verklaring van geen bedenkingen uit 2013 in te trekken.

 

De vergadering van afgelopen vrijdag was ingelast op verzoek van de VVD. Aanleiding was een principe-besluit dat het college van B&W de voorafgaande week had genomen dat zij voornemens was mee te werken aan een bouwvergunning. De aanvraag hiervoor had lang op zich laten wachten, maar lag er nu dan toch. Het collegebesluit was niet unaniem: onze eigen wethouder Tames Kokke had laten aantekenen dat hij het daar niet mee eens was. De overige leden van het college van burgemeester Aaltje Emmens en wethouders Richard Kruijswijk (GroenLinks) en Jur Botter (D66) hadden echter beargumenteerd waarom zij juist meenden hiermee invulling te geven aan de wensen van de raad. Die had in 2013 tezamen met een convenant besloten een verklaring van geen bedenkingen af te geven om beperkt nieuwbouw mogelijk te maken. In zo'n verklaring verklaart de raad, die immers als enige bevoegd is het bestemmingsplan te wijzigen, aan het college dat hij daarmee instemt.

 

Het convenant, met afspraken over onderhoud en inrichting van het landgoed, was later echter door de gemeente vernietigd wegens dwaling en bedrog door de eigenaars. De rechter had  deze vernietiging bevestigd, waarmee het convenant verviel. Maar wat betekende dat voor de gekoppelde verklaring van geen bedenkingen en dus voor de mogelijkheid voor het college om een bouwvergunning te verlenen? Deze discussie werd de afgelopen weken in toenemende mate een juridisch steekspel. Het leek de VVD logisch dat de verklaring was vervallen tezamen met het convenant. Of dat het convenant een voorwaarde was van de verklaring en dat met het wegvallen van het convenant deze verklaring een lege huls was geworden. Het college meende echter dat de verklaring los stond van het convenant en nog steeds van kracht was. Wie de raadsvergadering uit 2013 terugziet en het genomen besluit bekijkt, ziet vrij snel dat dit nooit bedoeld was. Als de verklaring onvoorwaardelijk was bedoeld, waarom zou er dan een convenant zijn gesloten?

 

Het intrekken van de betwiste verklaring maakt het mogelijk de discussie terug te brengen naar de politieke inhoud. Ons standpunt is daarbij duidelijk. Het verkiezingsprogramma van de VVD en ook het coalitieakkoord zijn tegen nieuwbouw op landgoederen.

 

Martijn Bolkestein

Fractievoorzitter