NOS bericht in uitzendingen over integriteit van gemeenteraadsleden over Elswoutshoek

De NOS heeft in haar uitzendingen van het NOS Journaal en in Nieuwsuur op zaterdag 8 december 2012 aandacht besteed aan het project Elswoutshoek en de vermeende betrokkenheid van onze fractievoorzitter Peter Boeijink. Dit gebeurde in het kader van een uitzending over integriteit van gemeenteraadsleden in Nederland, met interviews met o.a. dhr. Rob Slewe en mw. Thera Wolff van PvdA. De uitzendingen kunt u bekijken via Uitzending Gemist, zie  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1311494 en http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1311505.

Voorafgaand aan deze uitzendingen heeft de NOS Peter Boeijink om een reactie gevraagd. Deze heeft aangegeven dat hij medewerking aan deze uitzendingen niet kan geven omdat hij op geen enkele wijze de besluitvorming over het dossier Elswoutshoek wil beïnvloeden, zoals afgesproken is in de gemeenteraadsvergadering van Bloemendaal van mei 2012. Wij verwijzen u daarvoor naar de e-mails tussen de NOS en Peter Boeijink zoals hieronder weergegeven.

Het bestuur van VVD Bloemendaal schaart zich geheel achter dit standpunt van de heer Boeijink, en is van mening dat de uitzendingen van de NOS hoe dan ook de besluitvorming in dit dossier beïnvloeden. Zij acht de kans reëel dat hierdoor schade ontstaat voor alle betrokkenen in dit dossier, en betreurt de gang van zaken zeer.

De VVD-fractie heeft in april 2012 haar standpunt inzake Elswoutshoek verwoord in een bericht op onze website, zie http://www.vvdbloemendaal.nl/actueel_12463/45181/.

Bericht van Peter Boeijink aan dhr. Sluis van NOS Journaal van 5 december 2012

Geachte heer Sluis,

Dank voor uw bericht. U raakt exact het punt waarom het gaat. U wilt graag de actuele woordvoerder vragen om over dossier Elswoutshoek iets te zeggen. Terwijl nadrukkelijk de afgesloten discussie niet verbonden moet worden met het dossier zelf, gezien de komende besluitvorming. De partij Slewe zal door u  worden geïnterviewd en, kennende enkele uitspraken, zoals blijkt uit recente berichten uit het Haarlemsdagblad, de actuele besluitvorming mogelijk verbinden aan de afgesloten discussie. Dat zij dat doen kunt u met alle journalistieke professionele inbreng, lijkt mij, moeilijk verhinderen. De impact van een NOS uitzending is groot en zal weer leiden tot extra discussies over het dossier Elswoutshoek, die u wellicht niet wil, maar wel gaan gebeuren. En daarmee wordt de komende besluitvorming dus hoe dan ook beïnvloed.

Hoe graag ik ook een open discussie zou willen voeren, een zorgvuldige politieke besluitvorming waarbij alleen de feitelijkheden t.o.v. beleid worden afgewogen, wordt hierdoor extra belast. Ik voel me daarvoor extra verantwoordelijk. Ik ben zeer geraakt door de aantijgingen in februari 2012 over een gesprek uit oktober 2010 maar laat mij leiden door mijn ideaal om ook maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen in mijn schaarse vrije tijd en probeer mij daarop te concentreren in mijn politieke functie.

Degene die binnen de VVD fractie de woordvoerder is, is de heer Mr. Arie Goote, hij is sinds de zomer raadslid na overlijden van een fractielid. Hij is op de hoogte van de email wisseling (zie de cc.) en het is verder aan hem hoe hij wil participeren.

Het aanbod om na de afhandeling van het dossier Elswoutshoek in discussie te gaan over “integriteit van een raadslid” staat wat mij betreft nog steeds.

Het email verkeer wat ik met u deelt kunt u vanzelfsprekend gebruiken, zolang er maar “in verband” uit wordt geciteerd.

Hartelijke groeten,

Peter Boeijink

 

Bericht van dhr. Sluis van NOS Journaal aan Peter Boeijink van 5 december 2012

Beste heer Boeijink,

Uiteraard vinden wij het jammer dat u niet mee wilt werken aan ons item over bestuurlijke integriteit. Hoewel ik voor enkele van uw argumenten wel begrip heb, denk ik toch dat wij voldoende duidelijk hebben gemaakt dat ons item niet bedoeld is om de bestuurlijke besluitvorming over Elswoutshoek te beïnvloeden. Bovendien moet mij toch van het hart dat het vertalen van een ingewikkeld onderwerp tot een genuanceerd item in het Journaal nu eenmaal ons werk is en ik er alle vertrouwen in heb dat ons dat ook met het thema bestuurlijke integriteit zal lukken. Wellicht is het nog een idee om uw fractiegenoot die nu het woord voert over Elswoutshoek in ons item aan het woord te laten komen? Als dat wat u betreft ook een mogelijkheid is, hoop ik van u nog zijn of haar contactgegevens  te kunnen krijgen.

Voorts verneem ik nog graag van u of wij uw antwoord in enige vorm wel in ons onderwerp kunnen gebruiken.

Voor nu in ieder geval hartelijk dank.

Ilan Sluis – NOS Journaal

 

Bericht van Peter Boeijink aan dhr. Sluis van NOS Journaal van 4 december 2012

Geachte heer Sluis,

In zake uw verzoek om mee te werken aan een interview over de enquête “raadleden.nu” over de “integriteit van raadsleden” in het kader van een geplande NOS uitzending, heb ik de volgende positie:

  • De discussie over de “schijn van belangenverstrengeling” is afgesloten in mei 2012 na behandeling door de gemeenteraad. Met mijn verklaring erbij is de raad unaniem akkoord gegaan en heb ik besloten verder niet meer zelf het woord te voeren in het onderwerp. Daaraan wil ik me houden.
  • De belangen afwegingen in het dossier Elswoutshoek zijn actueel, en komende weken en maanden moeten die zorgvuldig plaatsvinden in de raad.
  • Aandacht op TV voor integriteit is nuttig maar moet dan ook dat als onderwerp hebben, en niet dit vermengen met welke belangen afwegingen in het dossier Elswoutshoek worden gemaakt. Zoals gezegd, de woordvoering van dat dossier heb ik overgedragen aan een collega fractielid, en is dus niet te combineren met een open discussie over de wat, hoe en waarom vragen. Ook in ons telefonisch gesprek gisteren was al duidelijk dat het actuele niet te ontkoppelen is aan een discussie die in het verleden al heeft plaatsgevonden en overigens is afgerond.
  • Een uitzending over integriteit zal ook zendtijd vragen om de casus goed neer te zetten en de factoren van afweging duidelijk te maken. Een item waarin een enquête van “raadsleden.nu” wordt behandeld en aangevuld met een casus zoals door de raad in Bloemendaal is behandeld in mei 2012 kan niet zorgvuldig worden gedaan in 2-3 minuten.
  • Het bespreken van integriteit van raadsleden is een interessant onderwerp omdat die in de praktijk complex is vanuit de rol van een raadslid: enerzijds sprekend met bewoners en anderzijds politieke programma’s en algemene belangen willen vertegenwoordigen. Dit vanuit een beperkte professionele rol:  een raadslid in Bloemendaal krijgt een beperkte vergoeding voor het inzetten van zijn/haar vrije avonden, en dagelijks hard werken, als niet-gepensioneerde, is noodzakelijk. Alle genoemde rollen kunnen echter leiden tot veronderstelde conclusies bij bewoners. Het uitdiepen van de processen en de achterliggende motieven die daarbij spelen, geven veel inzicht hoe belangen van bewoners, groepen, en maatschappelijke doelen worden voortgebracht en uiteindelijk worden afgewogen. Dit vraagt echter een uitgebreidere behandeling. 
  • Ik bied aan dat als het dossier Elswoutshoek in de besluitvorming zover is gevorderd dat die niet meer plaatsvindt in de raad, ik graag en uitgebreid inga op het vraagstuk “integriteit van raadsleden”, en de vele afwegingen en motieven, mits er ook zendtijd is voor het goed vaststellen van de casus.

 

Met vriendelijke groeten,

Drs.ing. Peter Boeijink