Een sociaal gezicht voor de bühne, maar niet voor de bewoners?

In de raadsvergadering van 25 april jongstleden was het vaststellen van de basistarieven voor WMO-ondersteuning van huishoudelijke hulp aan de orde. De huidige overeenkomsten hiervoor lopen op 1 oktober 2013 af en verlenging is niet meer mogelijk. Dit betekent dat Bloemendaal tezamen met de overige samenwerkende gemeenten Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede en Zandvoort voor het inkopen van de huishoudelijke hulp gelijktijdig collectief nieuwe overeenkomsten zal moeten aanbesteden.

De wet Basistarieven schrijft voor dat de minimum-basistarieven voorafgaand aan de aanbesteding moet worden vastgesteld. Het voorstel van de colleges van de samenwerkende gemeenten was om een minimum-basistarief vast te stellen van 19,68 euro. Dat is dus lager dan het tarief van 21,18 euro dat geldt sinds in 2009. Dit lagere bedrag is gebaseerd op vergelijkend marktonderzoek bij andere gemeenten door de stichting Rijk, die gespecialiseerd is in het centraal inkopen van diensten en producten voor de overheid. De achterliggende gedachte is om de marktwerking, na het vaststellen van het minimumtarief, zijn werking te laten hebben tussen de zorgaanbieders en om zo tot een realistische en marktconforme prijs te komen. De VVD-fractie is hiermee akkoord, doch alle overige partijen in de raad vonden het nieuwe minimumbedrag veel te laag en wilden dit ongewijzigd laten. Het gevolg is dat het collegevoorstel door de raad niet is overgenomen en het minimumtarief 21,18 euro zal blijven. Hierdoor is het niet ondenkbaar dat de prijzen voor de huishoudelijke hulp ongewild hoger zullen uitvallen dan bij de omliggende gemeenten.

Daarbij is de rijksregeling voor de decentrale vergoedingen aan het veranderen en moeten we rekening houden met een korting van 40% op het huidige budget. Inmiddels heeft de gemeente Heemstede al wel ingestemd met het voorgestelde minimumtarief van 19,68 euro en het valt te verwachten dat de overige gemeenten de lijn van Heemstede zullen volgen. Het gevolg is nu dat wellicht de verordening voor de eigen bijdrage zal moeten worden herzien en zo de kosten voor de hogere tarieven door de gemeente zal worden afgeschoven op de inwoners die van de regeling gebruik maken! De huishoudelijke hulp zal daardoor voor velen onbetaalbaar worden. De andere partijen in de gemeenteraad hebben zo met de salariëring van de huishoudelijke hulp gekozen voor een sociaal gezicht voor de bühne, zonder na te denken over de financiële consequenties voor de Bloemendalers die afhankelijk zijn van deze hulp.

De VVD heeft het standpunt dat realistische sociale voorzieningen bij voorkeur zoveel mogelijk betaalbaar moeten blijven voor alle inkomensgroepen in Bloemendaal, waarbij ons beleid erop is gericht dat iedereen zo lang mogelijk een onafhankelijk zelfstandig huishouden kan blijven voeren.

Martin van de Bunt
raadslid VVD Bloemendaal