Stand van zaken Elswoutshoek

Op de raadsvergadering van 30 mei jongstleden maakte Groen Links gebruik van het recht op interpellatie met betrekking tot het dossier Elswoutshoek. Groen Links wilde weten wat de stand was in zake de mogelijkheid om woonruimte te bouwen op het utiliteitsgebied (de ruimte achter de tuinmanswoningen en de bestaande paardenstal).

Beslissing van de raad in december 2012

In december 2012 In december heeft de raad besloten dat er geen tweede woning kan komen tegen het duin midden in het groen. Afgesproken is dat er gekeken kan worden of het bestaande uitbreidingsrecht ingezet kan worden om achter of ‘aan’ de tuinmanswoningen een woning te bouwen, ondergeschikt aan het hoofdhuis, lager dan bestaande tuinmanswoningen en met een schuin dak. Dit gebied kan betiteld worden als het utiliteitsgebied waarin zo’n kleine woning kan komen: paardenstallen en andere functies ter ondersteuning van het landgoed. Daartegenover staat dan een verplicht groot onderhouds- en verbeterplan van het landgoed zoals de eigenaren zelf hebben voorgesteld in 2011.

Commissie Revermann-Borghuis

De commissie Revermann/Borghuis (de heer Revermann namens de gemeente, de heer Borghuis, oud-Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, namens de eigenaren) was klaar op 30 mei met haar rapport en heeft daarin een voorstel gedaan voor een eengezinswoning met een woonoppervlakte van 180 m2 en een passend bijgebouw in het gebied achter de tuinmanswoningen en daarbijhorend een overeenkomst waarin de afspraken worden vastgelegd: een inspanningsverplichting van het college om de woningbouw mogelijk te maken, en de verplichting van de eigenaren om het onderhouds- en verbeterplan door te voeren. Verder wordt voorgesteld de strijdbijl te begraven.

Raadsdiscussie 30 mei

In de raadsdiscussie van 30 mei werd het voorstel door beide heren van de commissie verdedigd in vragen van de raad en werd beaamd dat dit de uitkomst is van een goed en constructief overleg waarbij de gemeente en de eigenaren volledig zijn betrokken. De volgende dag, vrijdag 31 mei, heeft de eigenaar gemeld aan de gemeente dat zij niet kunnen instemmen met het voorstel. De gemeente heeft de heer Revermann gevraagd een nadere positie te bevragen bij de eigenaren, waarbij de rol van heer Borghuis onduidelijk is geworden, en lijkt dat de advocaat van de eigenaren aanspreekpunt is geworden. Intussen heeft het college anderzijds formeel ingestemd met het voorstel van de commissie, zoals je mag verwachten als er in goed overleg door deze commissie van naam een voorstel tot stand is gekomen.

Positie VVD onveranderd

De VVD heeft consequent de positie ingenomen dat er alleen op basis van bestaande rechten kan worden gebouwd/aangebouwd, waarbij flexibiliteit mogelijk moet zijn om te bereiken dat de 2 monumentale tuinmanswoningen in stand worden gehouden. Zeker kan niet in het groen worden gebouwd. Ook moet het voorstel over het onderhoud en verbetering van het gebied door de eigenaren van 2011 duidelijk worden vastgelegd. De VVD wenst ook dat het park tot driemaal per jaar overdag wordt opengesteld voor iedereen zoals de eigenaren in 2011 hebben aangeboden aan de gemeente. Wij wachten af waarmee het college komt.

Klachten

Op de vergadering van de raadscommissie Bestuur & Middelen van dinsdag 11 juni 2013 stond op de agenda de gang van zaken betreffende de klachten afhandeling van de klachten die de eigenaren hadden op het functioneren van de gemeente en op diverse onderwerpen van het dossier. Van de zijde van de eigenaren is de gemeente een vooringenomenheid toegedicht bij de behandeling van (bouw)aanvragen en dergelijke voor revitalisering en onderhoud van Elswoutshoek. De klachtenadviescommissie heeft zulks niet kunnen vaststellen. Wel is er sprake van een grote miscommunicatie tussen partijen die heeft geleid tot de ontstane situatie. De VVD en CDA en D66 hebben deze constatering van de klachtencommissie onderschreven. De coalitie wil dan ook zien dat oktober door het college een duidelijk leerplan wordt gepresenteerd, zodat herhaling wordt voorkomen. Klachten bij de verdere afhandeling van het revitaliseringsplan van de eigenaren worden niet meer door de gemeente zelf in behandeling genomen, maar worden rechtstreeks ter afhandeling gegeven aan de nationale ombudsman. Het voorstel van de PvdA een externe partij in te huren voor een nadere beschouwing over het dossier, vond de VVD niet zinvol. Er is immers al genoeg geld aan dit dossier gespendeerd (opgeteld € 300.000,--). De andere partijen in waren het hiermee eens, zodat dit voorstel niet werd aangenomen.

Arie Goote
gemeenteraadslid VVD


bestemmingsplan Elswoutshoek