Veiligheidsbeleid in 2011 - 2012 en prioriteiten voor 2014

Volgens de Veiligheidsmonitor 2012 zijn de meest voorkomende buurtproblemen in de regio Kennemerland: te hard rijden, hondenpoep en geluidsoverlast van verkeer. Vooral geluidsoverlast wordt in gemeente Bloemendaal als grootste ergernis genoemd. Het goede nieuws is dat woninginbraken niet meer in dit lijstje van grootste ergernissen voorkomen aangezien het daarmee de goede kant opgaat.

Woninginbraak

Woninginbraken zijn met name in de gemeente Bloemendaal afgenomen. Dit is mede te danken aan het in 2011 opgerichte woninginbrakenteam van de lokale politie. Daarnaast worden de inwoners door de politie, op basis van signalen, geadviseerd proactief en preventief maatregelen te nemen. De kans slachtoffer te worden van een inbraak kan nooit helemaal worden voorkomen, maar ieder geval wel worden teuggedrongen. Inwoners worden door de politie geattendeerd op onveilige situaties middels het 'voetjesproject', waarbij door de politie een 'schoenafdruk' met tips ter voorkoming van inbraak wordt achtergelaten een woning die door een inbreker betreden had kunnen worden. Toepassing van het Politie Keurmerk Veilig Wonen en burgers aanspreken op sociale controle, kunnen ertoe bijdragen dat minder inbraken plaats gaan vinden.

Het attenderen op het bestaan en het stimuleren van burgers deel te nemen aan 'Burgernet' wordt door gemeente en politie samen opgepakt. De politie verwacht door het meer betrekken van de burgers bij het opsporen van verdachten of vermiste personen de criminaliteit terug te dringen. Ook met het openbaar maken van woninginbraken in de buurt via 'Misdaad in kaart' op de website van de politie, wil de politie bereiken dat bewoners zich bewust worden van de noodzaak van maatregelen ter voorkoming van woninginbraak.

Jeugd

Er is binnen de gemeente Bloemendaal een aantal 'hangplekken' en bekende 'hot spots' waar de jeugd pleegt samen te komen. Dit kan leiden tot baldadigheid, achterlaten van rotzooi en vandalisme. Soms geeft daarnaast de grootte en samenstelling van de groep voor buurtbewoners aanleiding tot het melden van overlast. Het aantal gemelde en waargenomen incidenten waar jeugd bij betrokken was en die tot overlast leidde, is ten opzichte van 2012 afgenomen. Dit is mede te danken door de inzet en werkwijze van de gebiedsagenten. Jeugd blijft een belangrijk aandachtspunt. De grootste bron van onveiligheidsgevoelens binnen de gemeente zijn nog altijd de plekken waar groepen jongeren rondhangen. Jeugdoverlast zal dan ook in de toekomst worden bestreden met een scala van maatregelen. Samenwerkingsverbanden binnen de regio met wijkagenten, jongerenwerkers, scholen, HALT, Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis moeten ertoe bijdragen dat probleemjongeren een goede tijdbesteding en een goed toekomstperspectief worden geboden.

Lokale prioriteiten voor de gemeente Bloemendaal

De prioriteiten voor de gemeente Bloemendaal die door de politie voor de eerstkomende periode worden voorgesteld zijn:

  • bestrijding woninginbraak (door onder meer preventie)
  • bewaken en begeleiden van evenementen op en rond het strand
  • bewaken van de verkeersveiligheid en houden van (geluids-)controles.

Jeugdoverlast wordt, wegens behaalde resultaten, ten opzichte van vorig jaar niet meer als prioriteit opgenomen, tenzij een direct probleemgerichte aanpak dit noodzakelijk maakt. De conclusie kan zijn, dat er door de inzet van het Team Kennemer Kust, een verhoging van het veiligheidsgevoel in de vijf dorpskernen van de gemeente Bloemendaal is waar te nemen. Naast de drie gestelde prioriteiten zal de politie in de komende jaren zich blijven inzetten voor het terugdringen van zogenoemde 'high impact-crime': geweld, overvallen, straatroof en ondermijning (de vermenging van onder- en bovenwereld).

De fractie van de VVD van de gemeenteraad van Bloemendaal heeft dan ook met tevredenheid kennis genomen van het verhoogde veiligheidsgevoel bij de Bloemendaalse burgers. De VVD verwacht voor de toekomst door de gezamenlijke inzet van de politie en gemeente een nog veiliger Bloemendaal. DE VVD zal dit blijven monitoren en daar waar nodig blijven sturen op de prioriteiten en deze desnoods aanpassen aan de behoefte in de toekomst. 

Arie Goote
gemeenteraadslid VVD Bloemendaal