Goede zorg, voor minder. Het kan.

Op de VVD-GroenLinks debatavond afgelopen woensdag verdedigde Fabiènne Hendricks de stelling "Goede zorg, voor minder. Het kan." Hier volgt de tekst zoals zij die had voorbereid. De tekst zoals uitgesproken op de avond zelf zal, immers uit het hoofd, hiervan enigszins hebben afgeweken.


Mijn stelling is: “Goede zorg, voor minder. Het kan”. In een paar minuten neem ik u mee waarom de zorg het thema van de komende periode zal worden, en wat de VVD er aan gaat doen om goede zorg te blijven organiseren.

Voor de mensen die het niet weten. Ik kom uit Maastricht, mijn vader is verpleger en mijn moeder schooljuffrouw. Ik heb thuis altijd de ruimte gehad om me te ontwikkelen, kansen te grijpen en iets van mijn leven te maken. Ik voel me daardoor een bevoorrecht mens. Ik gun anderen ook de kans iets van hun leven te maken. Niet alleen de mensen die een soepel pad bewandelen, maar juist ook kwetsbare jongeren, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of hulpbehoevende ouderen. Als VVD kijken we naar wat mensen wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen.

Vanaf 2015 krijgt de gemeente extra zorgtaken van het rijk. Dat maakt de gemeente de bestuurslaag voor mensen die hulp en/of zorg nodig hebben. Ik sta volledig achter deze overheveling van taken. Geen zorg vanuit Den Haag maar vanuit ons eigen dorp. Dichterbij, meer eigen verantwoordelijkheid, minder bureaucratie. En we kunnen dit in Bloemendaal.

  1. Omdat we een goede uitgangspositie hebben:
    • goede samenwerkingsrelaties met Heemstede (in zorgaanbod en in uitvoering)
    • goede financiele basis
    • zelfstandige gemeente, politiek aanspreekbaar door de raad.
  2. Omdat kostenbesparen kan:
    • meer kennis van de patient, en de hulpvra(a)g(en).
    • betere intake organiseren
    • duidelijker verloop van het zorgaanbod schetsen
    • meer beroep op sociaal netwerk, familie en vrienden,
    • minder dubbelingen in proces, en minder organisatie en managementlagen.

De eerste ervaringen in de jeugdzorg laten ook zien dat juist daardoor kostenbesparing optreedt zonder af te doen aan de kwaliteit.

Maar dames en heren, ik ben ook een realist. De overheveling van taken komt in rap tempo op ons af. Niemand kan garanderen dat er gaandeweg niet druk op de contuiniteit van zorg komt te staan, of druk op de begroting of druk op de zelfstandigheid van de gemeente. Als aankomend raadlid:

  • Wil ik continu vinger aan de pols houden, zicht houden op de wijze van waarop het geemeentebestuur de uitvoering organiseert.
  • Ben ik voorstander van een “Bloemendaalse Buffer” om onze begroting en resultaat rekening niet te afhankelijk te maken van de actualiteit van de zorgvraag in een lopend jaar. En contuiniteit te garanderen.
  • En last but not least, en daar sluit ik dan mee af. Als nieuwkomer in deze raad verwacht ik dat we met positieve energie werken aan goede zorg voor Bloemendaal. We samen het gemeentebestuur vragen secuur om te gaan met ons geld. We altijd open blijven staan voor de wensen van onze bewoners. En omgekeerd: we de goede zorg, en de kansen van mensen, onder geen beding, op het spel zetten voor partijpolitiek gewin.

Samen kunnen we, met erkenning van onze zorgen, meer dan dat we denken. Ook goede zorg leveren met minder.