De gemeente Bloemendaal moet niet verder worden bebouwd

Op de VVD-GroenLinks debatavond afgelopen woensdag verdedigde Martijn Bolkestein de stelling "de gemeente Bloemendaal moet niet verder worden bebouwd" Hier volgt de tekst zoals hij die had voorbereid. De tekst zoals uitgesproken op de avond zelf zal, immers uit het hoofd, hiervan enigszins hebben afgeweken.


Mijn stelling is: de gemeente Bloemendaal moet niet verder worden bebouwd. Ik ga u eerst proberen te vertellen waarom ik dat vind en vervolgens hoe wij dat kunnen bereiken.

Ik houd van de gemeente Bloemendaal, onze natuur, onze huizen en onze winkels. Ik houd ook van de binnenstad van Haarlem en van Amsterdam. En ook van moderne nieuwbouw. Het mooie van Nederland is dat we kunnen kiezen. Tussen de levendigheid van de stad, het comfort van een nieuwbouwwijk en de rust en statigheid van een gemeente als Bloemendaal. Ik ben hier opgegroeid en nu weer teruggekeerd. Mijn vrouw en ik hadden ook kunnen kiezen voor de stad of voor een nieuwbouwbuurt, maar nooit voor een plaats die van alles een beetje biedt. Ik pleit er dus voor dat gemeenten zich specialiseren in waar zij goed in zijn. Laat een stad een stad zijn en een dorp een dorp!

Ik vind het niet onsympathiek om wat wij met 22 duizend inwoners hebben te willen delen met meer mensen. Niet onsympathiek maar wel onmogelijk. Meer bijbouwen leidt niet tot meer van wat er is, maar tot meer van minder. Steeds meer van steeds minder, totdat de gemeente Bloemendaal sluipenderwijs zijn karakter verliest.

Hoe gaan wij dat voorkomen?

Uiteraard willen wij allemaal die extra serre, uitgebouwde keuken, carport, zon in de tuin. En dat kan ook best tot op zekere hoogte. Kleinere huizen (het is een relatief begrip) voldoen niet meer aan de eisen van de tijd en worden uitgebouwd. Juist heel grote huizen passen ook niet meer in deze tijd en worden gesplitst. En altijd komt er meer steen en minder groen. Meer drukte. Minder rust. Wij inwoners begrijpen dat allemaal best en willen ons ook aan de regels houden, maar verwachten dan dat anderen dat ook doen. De gemeente moet de regels over bebouwing dus strikt handhaven.

Ons gemeentebestuur moet zelf ook niet meedoen aan extra bebouwing. Wat geldt voor haar inwoners geldt zeker ook voor de gemeente zelf. Een aantal maal per decennium komt er een groter perceel 'voor herontwikkeling in aanmerking' omdat het oude gebruik op zijn einde loopt: een oud ziekenhuis, een gemeentelijk nutsbedrijf, een verloren stukje land. De retorische vraag wordt dan gesteld: 'wat willen wij met dit gebied doen?'. Deskundigen worden ingehuurd en visies geschreven en nooit is het antwoord 'helemaal niets'. Ook wij politici moeten proberen ons bescheiden op te stellen.

Ik wil graag helpen het sluipende proces van steeds meer bebouwing tot staan te brengen. In Bloemendaal moeten wij kiezen tussen groen en links. Ik kies voor groen en dus voor de VVD.