VVD Bloemendaal vraagt respect voor historisch stukje Bloemendaal: Bispinckpark en Landje van Van Riessen

In de afgelopen periode hebben de wethouders Kruijswijk (Groen Links) en Van Rijnberk (D66) onderzocht welke bouwmogelijkheden er zijn. Zij hebben gekeken naar maatschappelijk draagvlak, sociale woningbouw en ruimtelijke inpasbaarheid. Er is niet één scenario dat de steun heeft van iedereen. Het college lijkt echter te gaan kiezen voor een aanzienlijke bouwmassa, maar hebben die keuze uitgesteld vanwege de maatschappelijke weerstand. Die keuze is namelijk een bedreiging voor dit stukje historisch Bloemendaal. Omwonenden begrijpen dit en verzetten zich. Ook is de financiële opbrengst beperkt.  

De VVD Bloemendaal is onder de indruk van de participerende omwonenden, de kennis die ze hebben ingebracht, het hoge niveau, de oplossingsrichtingen die ze hebben uitgedacht. De VVD realiseert zich dat het een bijzonder en historisch stukje Bloemendaal is.

Het is ook een zeer gevoelig stukje: met historisch relevante opstallen, een basisschool en appartementengebouw, een bibliotheek en een oud peuterspeelzaal gebouwtje. En ook in het verleden zijn de processen daar niet altijd goed verlopen.

De VVD heeft een motie ingediend om zo veel mogelijk terug te gaan naar het geldende bestemmingsplan met minimale bebouwing. Ook wil de VVD de wensen uit de buurt ten aanzien van tuinen verlengen, opknappen park meenemen. Dus niet doorgaan om het wensenlijstje van college en sommige raadsleden op dit gebied te projecteren.

De VVD heeft steunbetuigingen uit de buurt gekregen voor deze koers, van zowel omwonenden als van de school. De VVD wil luisteren naar inwoners en daar iets mee doen. 

Het plan van VVD houdt dit historisch stukje Bloemendaal zo groen mogelijk, heeft de steun van omwonenden en de grondwaarde wordt terugverdiend. Wethouder Kruijswijk heeft toegezegd het plan van de VVD mee te nemen bij het uiteindelijke collegevoorstel.

Helaas kreeg de VVD geen steun van andere fracties. Met name D66 lijkt vast te houden aan een groot bouwvolume met sociale woningbouw. Andere fracties wilden om procedurele redenen nu geen steun geven.

 

 

Albertine Zoetmulder

Woordvoerder