Villa Elshof en de openbaarheid van besluitvorming

Waar in Bloemendaal de Lage Duin en Daalseweg uitkomt op het Halve Maantje werd in de jaren zestig een villa afgebroken en een bungalow gebouwd. Een projectonwikkelaar wil thans deze bungalow afbreken en een appartementencomplex bouwen. Hij stelt voor dit te doen in de stijl van de voormalige villa. De VVD is tegen het voorgestelde appartementencomplex. In het onderstaande interview met Haarlems Dagblad (samen met Henk Schell van de PvdA) somde ik afgelopen week onze bezwaren nog eens op. Ook benadrukte ik dat VVD Bloemendaal zich blijft inzetten voor meer appartementen voor ouderen. Maar niet op deze plaats.

Om zo’n appartementencomplex mogelijk te maken, zou het bestemmingsplan moeten worden gewijzigd. Dit is voorbehouden aan de raad en in april besloot die uiteindelijk tegen zo’n wijziging. Toch lijkt de discussie niet voorbij. De projectontwikkelaar maakte bezwaar en de raad zal volgende week beslissen hoe te reageren op het bezwaarschrift. De bezwaarschriftencommissie adviseert het genomen besluit op bepaalde punten duidelijker te motiveren. 

In april was er in de raad slechts één stem – de stem van de PvdA – voor een appartementencomplex. Dit was vooral vanwege de verwachtingen die de gemeente in de loop des tijds had gewekt. Die verwachtingen vormden ook een belangrijk onderdeel van het bezwaarschrift van de projectontwikkelaar. In de afgelopen jaren, want zo lang liep de aanvraag, heeft de raad moties aangenomen en uitspraken gedaan waar hij hoop uit had geput dat hij uiteindelijk zijn zin zou kunnen krijgen. Was het dan redelijk dat de gemeente uiteindelijk toch anders besloot?

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar en dat geldt daarmee ook voor alle stukken, alle moties en alle argumentatie die de raad daarbij hanteert. Iedereen is vrij de vergaderingen van de raad en van de voorbereidende commissies te bezoeken of via het internet te volgen. Bovendien blijven de video-opnamen op de website van de gemeente toegankelijk: eens gezegd blijft gezegd. Toch zijn de vergaderingen in hun aard interne beraadslagingen van de raad. Hierbij worden standpunten ingenomen en weer verlaten. Er worden moties ingediend en gesteund of verworpen. Raadsleden proberen elkaar te overtuigen en het inzicht schrijdt, doorgaans, voort. Hoewel dit alles in de openbaarheid gebeurt en belanghebbenden hieruit hoop of vrees zullen putten, kunnen zij hier geen rechten aan ontlenen. Dat kunnen zij pas als het uiteindelijke besluit is genomen.

De communicatie met de aanvrager en de voorbereiding van zo’n besluit gebeurt door de wethouder. Ook uit deze communicatie en deze voorbereidingen zullen aanvragers soms hoop putten dat het met hun aanvraag de goede kant op gaat, maar ook hier geldt dat zij er geen rechten aan kunnen ontlenen. Het is immers de gemeenteraad die uiteindelijk, op basis van alle voorbereide informatie, het besluit neemt. 

Martijn Bolkestein
gemeenteraadslid VVD Bloemendaal

Artikel overgenomen uit Haarlems Dagblad van 7 oktober 2014 met toestemming van de redactie.