Onze kandidaat voor de Waterschappen: Alexandra Beerens-Feith!

Aan het verzoek om een korte toelichting te geven waarom ik mijzelf kandidaat heb gesteld voor de waterschapsverkiezingen in maart 2015 wil ik graag gehoor geven. Mijn jeugd heb ik in het Kennemerland doorgebracht en ik ben na mijn studie in Amsterdam sinds 1999 weer woonachtig in onze mooie gemeente.

Het eerste wat bij mij naar boven komt is de zin ‘water water everywhere and not a drop to drink’. Het is zin uit ‘de ballade van de oude zeeman’ uit 1789. Het voert te ver om hier nu uitgebreid op in te gaan, mijn vrije interpretatie van deze zin is het gevolg dat Nederland wordt omgeven door zee en veel land is onttrokken aan de zee. Er bestaat een innige relatie met water. Soms met ernstige gevolgen zoals in geval van zware stormen met overstromingen tot gevolg of juist bij grote droogte. En dan nog niet te spreken over de verschillen tussen de regio’s. Denk aan Limburg waar het water vanzelf van boven naar beneden stroomt (Gerard Doornbos, Nederland waterland, pag. 15) en in onze regio waar zo veel gebieden onder zeeniveau liggen. Wat een fascinerend gegeven.

Hoogheemraadschap Rijnland staat voor droge voeten en voldoende schoon water. Hoe belangrijk is het niet dat hier goed toezicht op wordt gehouden. In de eerste plaats door de verschillende organen binnen het HR maar ook in samenspraak met de gebruikers en de bewoners van het gebied. Onderhoud van dijken, duinen, waterwegen, gemalen etc. staat centraal maar ook dat er met betrokken doelgroepen regelmatig overleg plaats vindt om de watersituatie te optimaliseren. Wat ook van groot belang is dat de communicatie met betrokkenen optimaal is. Waar betalen we voor en wat gebeurt er met ons geld. Natuurlijk er moet bezuinigd worden maar niet ten koste van onze veiligheid. De waterschappen mogen geen sluitpost worden maar verdienen onze volledige aandacht.

Mijn belangrijkste overweging om mij namens de VVD kandidaat te stellen voor HR Rijnland is mijn persoonlijke overtuiging dat water het nieuwe goud is. Schoon water is van essentieel belang voor ons als gebruiker van o.a. drinkwater maar ook voor de industrie, agrarische sector en niet te vergeten recreatieve doeleinden. De uitdaging voor de toekomst is hoe kunnen we met al deze gebruikers met soms tegengestelde belangen tot een goede samenwerking komen. En in het bijzonder voor de langere termijn waarbij we te maken krijgen met klimaatsverandering, alternatieve vormen van energiewinning en nieuwe ontwikkelingen zoals op het gebied van de landbouw (verzilting). Ik wil me inzetten om samen met VVD Waterschapscentrale Rijnland, ambtenaren en alle overige betrokken partijen tot een optimale samenwerking te komen.

Water: veilig, voldoende, duurzaam.

Alexandra Beerens-Feith