Landgoederennota aangenomen

Hieronder leest u de spreektekst tijdens het debat van onze fractievoorzitter Martijn Bolkestein.


Soms lijkt het of er in Bloemendaal twee soorten huizen staan. Te kleine huizen, die moeten worden uitgebouwd. En te grote huizen, die moeten worden gesplitst. Zo lijkt het ook alsof onze gemeente twee soorten landgoederen kent. Met te weinig bijgebouwen, die moeten worden uitgebreid. En met te veel bijgebouwen, die geschikt moeten worden gemaakt voor bewoning. Als onze gemeente mee zou gaan in deze gedachtegang, laat het resultaat zich raden. Steeds meer bebouwing, meer opritten, terrassen, hekken, verkaveling.

 

Wij mogen trots zijn op onze landgoederen en hoe deze de tand des tijds hebben doorstaan. Zij vormen mede het karakter van onze gemeente, dat voor een belangrijk deel bestaat uit cultureel erfgoed en uit natuur. Dat wij überhaupt behoefte hebben aan een landgoederennota verraadt hoe mooi onze gemeente erbij ligt. Midden in de randstad bieden wij rust, groen en ruimte. Op mooie dagen, zoals afgelopen weekeind, komen veel mensen daarop af.

 

Die rust en ruimte beschermen, betekent geen stap terug in de tijd. Integendeel. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd aan de bescherming van landgoederen nog weinig belang gehecht. In de jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw werd al veel meer gestreefd naar behoud door ontwikkeling. Maar in toenemende mate zijn wij ons ervan bewust hoe uniek de overgebleven landgoederen zijn geworden en willen wij deze in de huidige staat beschermen.

 

De VVD maakt zich geen zorgen of er in het koetshuis daadwerkelijk een koets staat en ook niet of er in de orangerie daadwerkelijk sinaasappels groeien. Dat is aan de eigenaar van het landgoed. Deze landgoederennota maakt veel ontwikkelingen juist mogelijk, zoals grotere schuren en stallen en het terugbouwen van verloren gegane bijgebouwen. Kantoor aan huis maakt grote landhuizen aantrekkelijker als woonhuis. Wij zijn er ook voor dat bijgebouwen tijdelijk kunnen worden bewoond door bijvoorbeeld kinderen die voor hun ouderen willen zorgen. Wat wij met name willen tegengaan, is dat dit soort oude gebouwtjes worden omgevormd en uitgebouwd tot zelfstandige woonhuizen. Onvermijdelijk komen daarna schuttingen, terrassen, parkeerplaatsen, extra schuren en afsplitsing van het landgoed. Dat mogelijk maken, betekent het einde van onze landgoederen. Dat willen wij voorkomen.

 

Martijn Bolkestein

fractievoorzitter VVD Bloemendaal