Waarnemend Burgemeester Schneiders vertrekt na de zomer

In de zomer van 2016 ben ik precies 10 jaar burgemeester van de heerlijke stad Haarlem. Dat is een mooie periode. Misschien wel de mooiste van mijn leven.

Tegelijkertijd besef ik mij dat 10 jaar ook een lange periode is. Na een decennium moet de vraag worden gesteld of het niet tijd wordt voor iemand anders. Voor iemand met nieuwe energie en met nieuwe inzichten. Daar kunnen stad en stadsbestuur baat bij hebben.

En ook vanuit mijn eigen optiek is de vraag aan de orde hoe lang je voldoende fris blijft en tot welke leeftijd je nog eens van baan kunt veranderen.

Na een periode van lang wikken en wegen heb ik besloten om mijn ambt kort na de zomer neer te leggen om plaats te maken voor iemand anders. Dat doe ik met pijn in het hart maar wel in de wetenschap dat ik gewoon Haarlemmer blijf.

In december heb ik mijn besluit kenbaar gemaakt aan de Commissaris van de Koning en aangegeven dat ik tot nader order beschikbaar blijf als waarnemend burgemeester van Bloemendaal.

Maar ook met die taak zal ik uiterlijk aan het eind van de zomer stoppen.   

In de komende maanden kan Haarlem op zoek gaan naar een nieuwe burgemeester die als het een beetje meezit in september aan zal kunnen treden.

Na mijn aftreden ga ik niet meer van hetzelfde doen maar iets heel anders. Buiten de overheid maar wel met een grote maatschappelijke relevantie. 

Per 15 augustus word ik directeur van Het VSB Fonds. Dat is een van de grootste Fondsen in Nederland dat ondersteuning biedt op het gebied van Kunst en Cultuur en Mens en Maatschappij. In de veranderende samenleving wil het Fonds zich opnieuw positioneren en het maatschappelijk effect van de ondersteuning optimaliseren. Dat is een interessante opgave waar ik mij met veel plezier aan zal wijden.

Maar tot en met de zomer ben ik met onverminderde inzet en enthousiasme burgemeester van Haarlem en waarnemer te Bloemendaal.

Bernt Schneiders